Wat is Wordfeud?
Pippa Middleton heeft swag. Ze speelt namelijk Wordfeud in de klas. Ok, Pippa Middleton zit niet meer in de schoolbanken en of zij wel of niet Wordfeud speelt is nergens te herleiden. Of Pippa Middleton wel of geen ‘swagger’ heeft, is volledig subjectief, al is het in mijn ogen zeker wel het geval. Mijn nederige mening is dat als je op een koninklijke bruiloft de show steelt, zonder zelf de bruid te zijn, je redelijk wat swagger hebt.
Waar gaat dit in godensnaam over denk je nu misschien. Kijkend naar het jaarrapport met de populairste zoektermen* middels Google Zeitgeist, zijn veel mensen benieuwd wat Wordfeud nu precies is, hoe Pippa Middleton haar ‘derriere’ eruit ziet en wie en waarom swagger heeft.
Maar wat is Wordfeud dan?
WurdhFjoedh
De kans dat je op deze website bent niet wetend wat Wordfeud is, is redelijk klein. Voor de leken onder ons toch even een korte uitleg. Wordfeud is in feite een digitale versie van Scrabble voor de smartphones en tablets, waarbij spelers draadloos tegen elkaar kunnen spelen over grote afstand. Wordfeud is een App voor Android smartphones en tablets en de Apple iPhone, iPad of iPod Touch. Maar hoe spreek je Wordfeud dan uit? In tegenstelling tot wat veel mensen denken, spreek je Wordfeud uit als “wurdh fjoedh” en niet als “woord void”.
App? Is dat het tegengestelde van vloed?
Weet je anno 2011 niet wat een App is, dan kun je jezelf in principe classificeren als een digibeet en het best zo snel mogelijk een spoedcursus ‘moderne digitale media’ volgen. App is een afkorting voor ‘application’ (applicatie) en verwijst in de context van smartphones en tablets naar (kleine) programmatjes die je kunt downloaden. Dit zijn doorgaans gadgets en games, maar vaak ook zeer pragmatisch ontworpen toepassingen die van groot toegevoegde waarde zijn voor de functionaliteit van het apparaat waarop de App wordt geïnstalleerd.
Wat is swagger?
Heb je nog nooit gehoord van Apps, speel je Scrabble nog ouderwets op een spelbord en denk je dat Pippa Middleton een luxe koekjesmerk is? Dan denk jij waarschijnlijk dat ‘swagger’ een Engelse vertaling is van hoe je de broer van je vrouw noemt. Swagger is op zich niet een nieuw woord. Al sinds de jaren ’70 wordt (vooral in Amerika) de term gebruikt in de context van iemand die met een (stijlvolle) waggel loopt. Onlangs is het woord echter door de hip-hop cultuur weer nieuw leven ingeblazen.
Swagger is zó 2010
Voluit ‘swagger’ uitspreken is eigenlijk zelfs alweer passé. Rappers als Jay-Z, Tyler the Creator en lil’ Wayne korten het inmiddels al af naar ‘swag’. Werd deze urban uitdrukking eerst enkel in zinsvorm gebruiken (“no one on the corner has swagger like us”) volstaat het nu prima het woord na een zin los te gebruiken als bevestiging (Ik heb net een nieuwe Lamborghini gekocht. Swag.).
ordfeud in de klas
Verloedering van de taal
Het is geen nieuw fenomeen dat woorden door jongeren bewust in andere context worden gebruikt dan de woorden bedoeld zijn. ‘Vet’ wordt bijvoorbeeld sinds de jaren ’90 waarschijnlijk vaker genoemd als bevestiging dat iets leuk of goed is, dan als verwijzing dat iemand dik is of iets veel olie bevat. Sommigen vinden dit verloedering van de taal, anderen zien taal als een continu evoluerend iets dat een weerspiegeling is van cultuur i.p.v. andersom.
Creatief met taal omgaan
Op de stelling dat de taalvaardigheid van leerlingen steeds slechter wordt, reageerde Hans Bennis in zijn lezing door te stellen dat er meer dan ooit wordt geschreven en we moeten ophouden ons te druk te maken om die d’s en t’s. Volgens Bennis, zelf gespecialiseerd in de zinsbouw en grammatica van het Nederlands, zorgen de beperkingen van een maximaal aantal tekens in bijvoorbeeld sms’jes en tweets voor een creatieve kijk naar wat taal is.
Taal laten aansluiten bij belevingswereld van jongeren
Niet alleen vindt Bennis dat het onderwijs hierop moet inspelen door kinderen in de les teksten om te laten zetten in 160 tekens, hij is ook voorstander van het spelen van Wordfeud in de klas. “Regeltjes leren is niet de manier waarop het onderwijs om zou moeten gaan met taal. Wel kun je de leerlingen respect aanleren voor taal door aan te sluiten bij hun belevingswereld.” Op Kennislink staat het uitgebreide artikel betreft de lezing van Hans Bennis. Een aanrader!