Wurdian het nieuwe Wordfeud van 2022 (of toch niet?)

Wurdian

Woordspellen zijn enorm populair in Nederland. De afgelopen dagen stond het nieuws vol met een nieuwe variant op Wordfeud, namelijk het spel van Wurdian!

Het spel kwam uitgebreid in het nieuws en ook het AD bracht er een artikel over uit waarin het sprak met de maker van Wurdian.

De verschillen op een rij

1) Blanco letters
Bij Wurdian is elke speler gegarandeerd van één blanco letter. Deze krijg je willekeurig in het spel toegewezen. Je kunt er dus mee starten, maar het zou ook zomaar de laatste letter toegewezen kunnen zijn.

2) Speel tegen 1, 2 of 3 tegenstanders
Wurdian biedt de optie om tegen meer dan één tegenspeler te bieden, net als de mogelijkheid daar is voor het woordspel WordCrex (Welke al vanaf 2017 op de markt is). Bij WordCrex krijgen alle spelers dezelfde letters toegewezen en krijgt de speler met het beste woord de punten. Wurdian lijkt in dit oogpunt meer op Scrabble en Wordfeud.

3) Gratis statistieken
Wij houden van cijfers! Dit is dus een leuke toevoeging van het spel Wurdian. Bij Wordfeud moet je het spel aankopen om statistieken te zien. Op basis van cijfers uit de Android playstore heeft naar inschatting 5 tot 10% van de Android gebruikers het spel aangekocht. Niet alleen om statistieken te zien, maar ook om de advertenties te verbergen.

Het spel Wurdian geeft aan dat er op dit moment (maandag 10 oktober 2022) 43.000 spelers zijn geregistreerd. Een verdubbeling ten opzichte van januari 2022. Ook geven ze aan dat het vinden van een tegenspeler op moment van schrijven langer duurt dan ze hadden gehoopt en verwachten dat deze tijd afneemt na mate er meer spelers komen. Wij spelen zelf het meest tussen 20:00 en 22:00 en ervaren hier weinig hinder van.

Wordfeud is al ruim 10 jaar dominant in Nederland. Hier hoef je nooit te wachten op een tegenspeler.

Speel je al wel Wurdian en wil je net als je andere tegenspelers cheaten? Dan kun je hier Wurdian Woorden maken. Ook legt de website meer in detail uit wat het is en hoe je het spel speelt.

*Update vanuit de ontwikkelaar van Wurdian

Om nog enkele verschillen aan te geven tussen Wurdian en Wordfeud heeft de ontwikkelaar van Wurdian, Ronald van den Berg, ons gewezen dat Wurdian de volgende punten ook aanbiedt:

 • Volledig geautomatiseerde toernooien
 • Mogelijkheid om te spelen met een klok van 90 seconden
 • Mogelijkheid om te controleren of je zet geldig is of niet, ook als je niet aan de beurt bent
 • Mogelijkheid om betekenis van woorden op te zoeken(wikipedia)
 • Mogelijkheid tot het indienen van woorden zodat de woordenlijst wordt verbeterd
 • Geen reclames langer dan 5 seconden
 • Een replay-optie waarmee je het verloop van het spel terug kunt kijken
 • Eigen bordkleuren instellen
 • Spelvariant waarin spelers bonus ontvangen voor het leggen van lange woorden.


Bedankt Ronald!


Hebben jullie ervaring met WordCrex of Wurdian?
Moet Wordfeud ook een variant gaan maken met meerdere tegenspelers?
Laat het ons weten in de reacties.

17 Antwoorden aan “Wurdian het nieuwe Wordfeud van 2022 (of toch niet?)”

 1. Ik heb geprobeerd Wurdian te spelen, maar ik blijf bij Wordfeud. De woorden van Wordfeud zijn gewoon beter en Wurdian heeft teveel reclame

  1. Grappig ik word juist dol van de enorme reclames na elke zet bij Wordfeud
   Wordfeud erkent woorden niet die wel degelijk goede woorden zijn
   Ben begonnen met Wurdian
   Tot zover tevreden

   1. Bijna iedereen waarmee ik Wordfeud speel heeft de app gekocht. Je hebt dan geen reclame meer waardoor je ongestoord kunt spelen.

 2. Sinds juni speel ik Wurdian en ik vind het veel gezelliger en uit dagende dan Worfeud, wat ik al ruim 10 jaar speel. Als ik dan weer terugga naar Wordfeud vind ik het gewoon saai.
  Met Wudian kun je veel meer (vind ik) en je kunt het voor 3 maanden voor 99 euro cent kopen ,dan heb je ook geen reclame’s. Ik vind het een top spel.

 3. Ik vind wurdian leuker omdat je oa. Een woordchecker hebt, maar het nadeel t.o.v. wordfeud is dat je het niet in een keer definitief kan kopen maar dat het via een herhalend abonnement gaat.

 4. Twee keer heb ik de app op mijn telefoon gezet.
  Tijdens beide keren moest ik het spel regelmatig opnieuw starten, omdat het uitviel.
  Dus helaas!
  Reclame is niet erg, maar telkens uitvallen irriteerd.

 5. hoi allemaal
  wurdian is een geweldig spel
  je start niet met een blanco letter, tijdens het spel krijgen allebei spelers een blanco letter
  je blijft niet met de q zitten
  en oja ik speel ook weurdfeud en heb bijna alle woordspelen gespeeld ook jijbent
  Wurdian is geweldig

 6. kan ik met meerdere mensen spelen , bv met pietje en ook gelijk een ander spel met jantje ??
  dus 2 spellen met ieder apart

 7. Net mee begonnen en leuk om met meerdere spelers te kunnen spelen, maar vaak wordt er ook afgehaakt in een spel.

  Zelf zou ik het fijn vinden als je via chat ook een foto door kan sturen

 8. Werkt vooral op mijn zenuwen. Opent zeer traag. Krijg steeds de melding dat ik inlog code moet opvragen. Kan geen profielfoto posten en de app valt continu weg.

  1. De inlogcode is ter bescherming van je account; voor het geval je een nieuw toestel aanschaft of onverhoopt buiten je account terechtkomt. Een profielfoto zou gewoon moeten kunnen; je moet daarvoor wel de app een machtiging voor geven. Misschien zit daar het probleem? Voor het wegvallen van de app of andere issues kun je altijd contact opnemen met de ontwikkelaar via: info@wurdian.com. De ontwikkelaar (Ronald) zal dan met je meekijken waar het euvel zit. Uit ervaring kan ik zeggen dat hij erg behulpzaam is en je relatief snel te woord staat.

 9. Ik speel Wurdian nu 9 maanden en het bevalt mij stukken beter dan Wordfeud. In Wordfeud zit totaal geen ontwikkeling, waar bij Wurdian steeds leuke elementen worden toegevoegd. het checken van woorden zou alleen al de moeite van het overstappen waard zijn. Maar er is nog veel meer om enthousiast van te worden bij Wurdian !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *